دستور پخت پای سیب حصیری یا مشبک
شنبه 27 دى 99 دستور سرآشپزدستور پخت پای سیب حصیری یا مشبک
اگر دلتان بخواهد برای امروز یک شیرینی کاملاً کلاسیک تهیه کنید، درست کردن پای سیب حصیری که به آن پای سیب مشبک نیز گفته میشود میتواند یک انتخاب بسیار عالی برای شما باشد. برای تهیهی این شیرینی خوشمزه و وسوسهانگیز تنها انجام دادن دستور سادهای که در ادامه برای شما قرار داده شده، کافی است. اگرچه ایجاد بافت حصیری روی این نوع پای ممکن است در ابتدا کمی مشکل به نظر برسد، اما با یک نگاه به عکسهایی که نتیجهی نهایی را به شما نشان میدهند میبینید که ارزش کمی تلاش را دارد.
معرفی پای سیب
پای، یک نوع شیرینی است که به شکل یک ظرف پخته میشود و معمولاً حاوی مقداری خمیر شیرینی بهعنوان پوسته است که داخل آن را با مواد مختلفی از طعمهای شیرین، ترش یا غیره پر میکنند. این شیرینیها به شکلهای متنوعی در سرتاسر جهان پخته میشوند و ممکن است درون آنها با میوه، آجیل، شکر قهوهای، سبزیجات شیرینشده یا چیزهای دیگری پر شود که در هر حالت نام همان ماده را به خود میگیرد، مثلاً اگر داخل آن را با سیب پر کنیم پای سیب نام میگیرد.
پای سیب که گفته میشود خاستگاه اولیهی آن کشور انگلستان بوده است، در خودِ این مناطق اغلب با خامهی زدهشده، بستنی یا پنیر چدار سرو میشود. این شیرینی بهطور کلی از دو لایه خمیر پختهشده در قسمت بالا و پایین تشکیل میشود که بین این دو لایه را با سیب پر میکنند. لایهی رویی پای سیب ممکن است ساده یا حصیری (مشبک) باشد و در مواردی که آن را بهشکل حصیری درست میکنند در واقع از نوارهایی استفاده میشود که بهصورت ضربدری به هم بافته میشوند. در ادامه آموزش طرز تهیهی پای سیب حصیری بهطور کامل و مرحله به مرحله برای شما عزیزان قرار گرفته است.
دستور پخت پای سیب حصیری
در این دستور پخت ما از سیبهایی که با شکر قهوهای و کمی ادویه، طعمدار شدهاند برای پر کردن پای استفاده میکنیم. در برخی روشها برای تهیهی پای سیب، سیبها از قبل پخته میشوند اما ما ترجیح میدهیم از سیب خام در پای سیب خود استفاده نماییم، زیرا یکی از مشکلاتی که ممکن است هنگام تهیهی پای سیب برای برخی از افراد پیش بیاید، این است که لایهی زیرین شیرینی بهدلیل رطوبتی که در مواد میانی وجود دارد، خیس و نرم میشود و قوام خود را از دست میدهد. استفاده از سیبهای از قبل پختهشده احتمال بروز این مشکل را افزایش میدهد و به همین دلیل ما از سیب خام خردشده استفاده خواهیم کرد. نکتهی دیگری که بهمنظور پیشگیری از خیس شدن لایهی زیرین پای سیب میتوان در نظر گرفت، استفاده از مقداری آرد ذرت در مواد میانی پای سیب است. این کار باعث میشود تا آب اضافی سیبها توسط آرد جذب و سسی که برای داخل پای استفاده میکنیم به اندازهی کافی غلیظ شود.
مواد لازم برای تهیهی شیرینی پای سیب حصیری:
آرد سفید: ۲۵۰ گرم
نمک: ۱/۴ قاشق چایخوری
کره: ۶۵ گرم
سفیدهی تخم مرغ: ۱ عدد
شکر: ۱ قاشق غذاخوری
شیر یا آب سرد: به مقدار لازم برای رسیدن به غلظت مورد نیاز
مواد لازم برای تهیهی مواد میانی پای سیب حصیری:
سیب بزرگ: ۴ عدد
آرد ذرت: ۱ قاشق غذاخوری
دارچین: ۱/۲ قاشق غذاخوری
شکر قهوهای: ۴ قاشق غذاخوری (با توجه به ذائقهی خود، در صورتی که به شیرینی بیشتر علاقه دارید میتوانید مقدار شکر را تا ۸ قاشق غذاخوری نیز افزایش دهید.)
آب لیمو: ۱ قاشق غذاخوری
دستور پخت
1. فر را روی دمای ۲۰۰ درجهی سانتیگراد بگذارید و اجازه دهید تا گرم شود.
2. ابتدا به سراغ تهیهی خمیر شیرینی برای لایههای زیر و روی پای سیب بروید. برای این منظور، آرد را در یک ظرف بزرگ که برای مخلوط کردن مواد در نظر گرفتهاید، الک کنید و نمک را به آن اضافه نمایید. سپس کره را اضافه کنید و خوب آن را با آرد و نمک مخلوط نمایید تا شبیه آرد سوخاری شود. در این مرحله آب یا شیر سرد را بهتدریج اضافه کنید و مواد را خوب ورز دهید تا خمیری یکدست و قوامیافته به دست آید. سپس خمیر به دست آمده را درون یخچال قرار دهید تا استراحت کند.
3. در فاصلهای که خمیرتان را برای استراحت در یخچال قرار دادهاید، میتوانید بهسراغ تهیهی مواد میانی پای سیب بروید. سیبهای شستهشده را پوست بکنید و دانههای آن را جدا کنید. سپس سیبها را در اندازههای ریز مثلاً بهصورت خلالی خرد کنید.
4. سیبهای خردشده را درون ظرف مورد نظرتان برای این کار بریزید و آبلیمو، آرد ذرت، شکر و دارچین را به آن اضافه نمایید و مواد را خوب هم بزنید تا با هم ترکیب شوند.
5. در اینجا به یک تخته برای پهن کردن خمیر و یک ظرف دایرهای احتیاج دارید تا خمیر را درون آن قرار دهید و پای سیب خود را درون آن آماده کنید. حال وقت آن رسیده که بهسراغ خمیر خود بروید. آن را از یخچال بیرون بیاورید و به دو قسمت تقسیم کنید. روی تخته آرد بپاشید و یکی از این دو قسمت خمیر را روی تخته بغلتانید و با وردنه آن را پهن کنید تا به اندازهای دربیاید که تمام کف و دیوارههای ظرف شما را بپوشاند. سپس خمیر را درون ظرف قرار دهید و اضافههای خمیر را که از لبههای ظرفتان بیرون زده است جدا کنید. حال موادی که را برای داخل پای سیب حصیری خود آماده کردهاید روی آن پخش کنید.
6. نیم دیگر خمیر را که باقی مانده است روی تختهی آردپاشیشده پهن کنید تا به ضخامت مناسبی برسد و سپس آن را بهصورت نوارهایی به عرض ۲ تا ۲.۵ سانتیمتر برش دهید. شما حدوداً به ۱۲ عدد از این نوارها نیاز دارید.
7. برای تهیهی لایهی رویی پای سیب مشبک خود، ۶ نوار را بهصورت افقی و ۶ نوار را بهصورت عمودی روی پای قرار دهید، بهطوری که هر نوار افقی از روی یک نوار عمودی و از زیر نوار عمودی دیگر عبور کند و همین قاعده را برای تمام نوارهای عمودی و افقی رعایت کنید. وقتی نوارها خوب در هم تنیده و بافته شدند، اضافهی نوارها را که از ظرف بیرون زده جدا کنید و با دست و به کمک مقدار کمی آب، خمیر موجود در لبههای ظرف را ببندید.
8. حال سطح پای سیب مشبک خود را با یک لایه از سفیدهی تخم مرغ بهطور کامل بپوشانید. میتوانید مقداری شکر قهوهای هم روی آن بپاشید؛ این کار باعث میشود تا لایهی رویی پای سیب حصیری شما پس از پخت ترد شود.
9. پای سیب مشبک را به مدت ۴۰ تا ۴۵ دقیقه در درون فر ۲۰۰ درجهی سانتیگراد قرار دهید تا بپزد. در این مدت باید سیبهای داخل آن خوب پخته و لایهی رویی آن به رنگ طلایی یا قهوهای روشن شود. وقتی پای سیب حصیری خود را از فر خارج کردید، بلافاصله آن را برش ندهید و به میزان ۱۰ دقیقه الی ۱۵ دقیقه به آن فرصت دهید تا کمی خنک شود. سپس میتوانید آن را برش داده و با خامه، بستنی یا به هر شکلی که خودتان دوست دارید سرو نمایید.
تاریخچهی پای
پخت اولین پایها به زمانهای بسیار دور در گذشته برمیگردد. طبق یافتههای تاریخی، اولین شیرینیهایی که توسط انسان تولید میشد به شکل کیکهایی تخت، گرد یا بهصورت اشکال دیگر بود که از یک پوستهی ضخیم پخته شده با موادی همچون جو دوسر، گندم، چاودار یا جو تشکیل میشد و داخل آن را با عسل پر میکردند. این شیرینیها به گالت معروف بودند و بهعنوان اولین شیرینی یا دسرهای شیرین در جهان شناخته میشوند که شواهدی از آنها را میتوان در دیوارههای مقبرهی فرعون رامسس دوم که از ۱۳۰۴ تا ۱۲۳۷ قبل از میلاد حکومت میکرد، واقع در درهی پادشاهان مصر، یافت. حدوداً قبل از سال ۲۰۰۰ قبل از میلاد، دستور تهیهی نوعی شیرینی که مشابه پای بوده بر روی یک کتیبه در سومر نوشته شده است. همچنین گفته میشود که یونانیان باستان نیز نوعی شیرینی پای میپختند و به آن علاقه داشتند. در نمایشنامههای ارسطو (در قرن ۵ قبل از میلاد)، از گوشتهای شیرین از جمله شیرینیهای کوچک پر از میوه نام برده شده است.
امیدواریم شما نیز این دسر لذیذ و پرطرفدار را تهیه و نوش جان نمایید و از آن لذت ببرید!