قزوین قطب تولید باقلوای صادراتی
سه شنبه 09 آبان 96 اخبار صنعت نان و شیرینیسازمان بسیج سازندگی با ارائه تسهیلات به صنایع تبدیلی و تکمیلی زمینه افزایش ۳۰ درصدی تولید شیرینی سنتی را فراهم کرده و قزوین به قطب تولید باقلوای صادراتی تبدیل شده است.
گسترش صنایع تبدیلی زودبازده، یکی از بهترین میانبرهایی است که پیش روی هر کشوری برای عبور سریع و کم هزینه از سد بزرگ بیکاری قرار دارد. صنایع تبدیل با برخورداری از قابلیت خلق ارزش افزوده چند برابری برای محصولات خوراکی، در صورت حمایت شدن از سوی نهادهای حاکمیتی و معرفی صحیح به مردم، در مدت زمانی کوتاه می تواند بخش عمده ای از مشکل بیکاری در کشور را حل کند.
در بسیج سازندگی به عنوان نهاد عامل اقتصاد مقاومتی، علاوه بر حمایت اصولی و همه جانبه از بسط صنایع تبدیلی، قطب بندی اقتصادی نقاط مختلف کشور بر اساس مزیت های اقتصادی بومی نیز به عنوان یک سیاست مبنایی در دستور کار قرار دارد. بر همین اساس استان قزوین با برخورداری از فرهنگ غذایی غنی، سرشار و کم نظیر بویژه در زمینه تولید شیرینی جات سنتی و بومی ایران، به عنوان قطب تولید شیرینی خانگی در کشور تعریف شده است.
تنوع بی نظیر شیرینی جات قزوین
سازمان بسیج سازندگی با ارائه تسهیلات به صنایع تبدیلی و تکمیلی زمینه افزایش ۳۰ درصدی تولید شیرینی سنتی را فراهم کرده و قزوین به قطب تولید باقلوای صادراتی تبدیل شده است.
گسترش صنایع تبدیلی زودبازده، یکی از بهترین میانبرهایی است که پیش روی هر کشوری برای عبور سریع و کم هزینه از سد بزرگ بیکاری قرار دارد. صنایع تبدیل با برخورداری از قابلیت خلق ارزش افزوده چند برابری برای محصولات خوراکی، در صورت حمایت شدن از سوی نهادهای حاکمیتی و معرفی صحیح به مردم، در مدت زمانی کوتاه می تواند بخش عمده ای از مشکل بیکاری در کشور را حل کند.
در بسیج سازندگی به عنوان نهاد عامل اقتصاد مقاومتی، علاوه بر حمایت اصولی و همه جانبه از بسط صنایع تبدیلی، قطب بندی اقتصادی نقاط مختلف کشور بر اساس مزیت های اقتصادی بومی نیز به عنوان یک سیاست مبنایی در دستور کار قرار دارد. بر همین اساس استان قزوین با برخورداری از فرهنگ غذایی غنی، سرشار و کم نظیر بویژه در زمینه تولید شیرینی جات سنتی و بومی ایران، به عنوان قطب تولید شیرینی خانگی در کشور تعریف شده است.
تنوع بی نظیر شیرینی جات قزوین
شهر قزوین در زمان صفوی پایتخت ایران بود و به همین دلیل از میراث فرهنگی غنی برخوردار است و از نظر تعدد آثار تاریخی رتبه اول در ایران و سوم را در جهان از آن خود کرده است. حمام قجر، کاخ چهل ستون، امام زاده حسین و خیابان سپه که قدیمیترین خیابان ایران است از جمله همین ابنیه تاریخی است. وجود جاذبههای گردشگری فراوان در قزوین موجب شده است که این شهر یکی از گزینههای پررنگ گردشگری در نگاه گردشگران خارجی باشد. گردشگران خارجی مشتری دائمی شیرینیهای استثنایی قزوین به ویژه باقلوا هستند. به همین دلیل قزوین به عنوان قطب تولید باقلوای صادراتی نیز شناخته می شود.
باقلوای لوزی، نان برنجی، نان نخودی، نان قندی، باقلوای پیچ، نان بادامی، نان گردویی، پادرازی، نان نازک، نان چرخی، نان چای و حاج کریمی معروفترین شیرینیهای سنتی قزوین را تشکیل می دهند. نکته شایسته توجهای که به عنوان یکی از مزیتهای مهم صنعت تولید شیرینی در قزوین مطرح است، فرهنگ پخت و تهیه این شیرینیجات در منازل است. این شیرینیها را عمدتا زنان قزوینی در آشپزخانههای خانگی و کارگاههای کوچک و به اصطاح زیر پلهای تولید میکنند و به همین دلیل صنعت شیرینیپزی در قزوین برای ادامه حیات و گسترش روز افزون نیازمند سرمایهگذاریهای بزرگ نیست؛ کافی است خانمها در منازل فعال شوند.
خانم قندچی زاده یکی از بانوان موفق قزوینی است که با اشتغال در تولید خانگی شیرینیجات از درآمد مناسبی برخوردار شده است. او در این باره می گوید: «7 سالی میشود که شیرینیپزی میکنم و در عین حال در پایگاههای بسیج این هنر را به علاقمندان آموزش می دهم. شیرینیپزی را از مادرم یاد گرفتهام. وقتی بچه بودم مادر و مادربزرگم با هم شیرینی نوروز را آماده میکردند و من هم کمکشان می کردم و به مرور آموختم. اوایل شروع به کار، محصولاتم را به ادارات میبردم و معرفی می کردم. مردم که از کیفیت شیرینیها خوششان میآمد به مشتری دائمی تبدیل میشدند و هر فرد چند مشتری دیگر را با خودش همراه میکرد، به گونهای که دیگر هیچ نیازی به بازاریابی نداشتم. مشتریها به قدری زیاد شده بودند که همواره با کمبود شیرینی برای فروش مواجه میشدم.»
او میافزاید: «رعایت اصول بهداشتی و صداقت با مشتریها در استفاده از مواد اولیه اصیل و غیر تقلبی زمینه اصلی موفقیتم را تشکیل داد. کسانی که از من باقلوا میخرند، مطمئن هستند که به جای زعفران، از رنگ مصنوعی استفاده نشده، خبری از اسانس و پودر باقالی و مغز زردآلو نیست و هر چه هست پسته و بادام واقعی و باکیفت است».
شروع کار با یک ماهیتابه و یک دستگاه گاز سینجر!
خانم ایزدیان دیگر بانوی شیرینیپز موفقی است که البته اقدام به تاسیس یک کارگاه کوچک تولید شیرینی کرده است. او برای صادرات محصولاتش سفارشات زیادی از اتریش دریافت میکند. این بانوی کارآفرین، میگوید: «پخت شیرینیهای متنوع و اصیل قزوینی را از مادرم آموختهام. در گذشته مردم خودشان برای عید شیرینی میپختند و من هم در همین فرصت از مادرم این هنر را آموختم. وقتی کار را شروع کردم، فقط یک ماهیتابه، یک الک و یک گاز سینجر به اضافه 10 هزار تومان پول نقد در اختیار داشتم اما امروز در نقطه ای ایستادهایم که محصولاتمان را به کشورهای اروپایی صادر میکنیم. گردشگران خارجی که به قزوین میآیند، عاشق شیرینیها به ویژه باقلوای قزوین میشوند و مقدار زیادی میخرند و در بازگشت با خود به کشورهایشان میبرند. آن وقت است که در آن کشورها مشتری های جدیدی برای شیرینیها پیدا میشود و به این ترتیب فرآیند سفارش گرفتن از اروپا شکل میگیرد. ما هم به سرعت برایشان ارسال میکنیم.»
خانم خوئینی نیز به همراه همسرش که بازنشسته آموزش و پرورش است، در روستای نجف آباد قزوین یک کارگاه شیرینیپزی دایر و برای 3 نفر دیگر اشتغالزایی کرده است. این دو با تهیه دستگاههای صنایع تبدیلی نظر خمیرگیر و آسیاب کن، سرعت و حجم تولید شیرینیهایشان را افزایش دادهاند.
بخش مهمی از شیرینیهای تولید شده در کارگاههای خانگی استان قزوین، برای فروش راهی بقالیها میشوند. یکی از بقالهایی که محصولات خانم خوئینی را به فروش میرساند، در این باره خاطرنشان میکند: «شیرینیهای خانم خوئینی را به روز میفروشیم و در انتها چیزی از آن ها باقی نمیماند. مردم و گردشگران به این شیرینیهای با کیفیت بسیار علاقمندند و از مصرفشان راضی هستند.»
خواص شیرینیجات سنتی قزوین
قزوین پر است از این قبیل خانمهای شیرینیپز سخت کوش و با سلیقه و نیز کارگاههای کوچک اما پربازده و کم خرج. طی سالهای اخیر با ارائه تسهیلات اقتصاد مقاومتی به شیرینیپزهای قزوینی برای تهیه دستگاههای صنایع تبدیلی، تولید شیرینی و باقلوای صادراتی در قزوین 30 درصد افزایش یافته است. در این شرایط لازم است نهادها و سازمانهای ناظر، در ارائه مجوزها به این کارگاههای خانگی، همکاری بیشتری را از خود نشان دهند. اگر همه چیز خوب پیش برود به زودی باقلوای قزوین یکی از پرطرفدارترین محصولات صادراتی ایران تبدیل میشود.
ابوالفضلی، کارشناس طب اسلامی درباره ارزش غذایی شیرینیجات قزوین به ویژه باقلوا، اظهار میکند: «شیرینیجات قزوین به سبب برخورداری از مواد تکشیل دهنده با ارزشی مثل پسته، بادام، گندم و زعفران در زمره منابع غنی غذایی به شمار میروند. مصرف این شیرینیجات سنتی و کهن برای استحکام استخوانها، کمک به تکامل جنین زنان باردار، تقویت عملکرد ریه و قلب، پیشگیری از سرطان، کمک به کارکرد مناسب بافتها، افزایش پلاکت سازی خون و تقویت معده توصیه میشود.»