شیرینی ناپلئونی محبوب ترین شیرینی تر ایران
سه شنبه 18 مهر 96 دانستنی هاشیرینی ناپلئونی
شیرینی ناپلئونی یک شیرینی با تاریخچه فرانسوی و تلفظ Mille-Feulle به معنی هزاربرگ است.چون از خمیر چند لایه تولید میشود. جز شیرینی های سنتی فرانسه و هم خانواده شیرینی های لایه ای میلفو است.
یکی از شیرینی های معروف و محبوب در ایران، شیرینی ناپلئونی است که از لایه های نازک خمیر هزارلا و خامه قنادی تهیه میشود. رویه آن با خرده ها نان شیرینی پوشیده شده و با پودر قند تزئین میشود. همچنین برای پوشاندن رویه آن از کاکائو، آجیل خرد شده و آیسینگ هم استفاده میشود.
تاریخچه پیدایش شیرینی ناپلئونی
پیدایش شیرینی ناپلئونی در فرانسه
در قرن شانزدهم میلادی، شیرینی لایه ای، تقریبا شبیه به شیرینی ناپلئونی امروزی در فرانسه تولید میشد که به عنوان نوعی پای آنرا میشناختند. لایه وسط آن را با کرم کاستار پر میکردند و بر اساس شهر ناپل ایتالیا، ناپلیائی نام گذاری شد.
بعدها بخاطر شباهت تلفظی آن با اسم رهبر فرانسه، ناپلئون بناپارت به نام ناپلئونی تغییر کرد. و دلیل نامگذاری شیرینی ناپلئونی همین بوده است.سالها در کافه های فرانسه به همین اسم فروخته میشد.
پیدایش شیرینی ناپلئونی در روسیه
در قرن نوزدهم میلادی برای اولین بار، قنادان روسی برای جشن یکصدمین سالگرد پیروزی روسیه علیه ناپلئون شیرینی های مثلثی لایه ای را طراحی کردند که بسیار شبیه طرح امروزی شیرینی ناپلئونی بود. با این تفاوت که بجای خامه از مارمالاد و مربا استفاده میکردند.
شکل مثلثی شیرینی، شبیه کلاه سربازان روس و لایه های زیاد آن سمبل جنگهای لایه ای ناپلئونی بود. همچنین خرده های شیرینی روی آن سمبل برف روسیه محسوب میشد که به روس ها در دفع حمله ناپلئون کمک کرد.
این شیرینی در ابتدا به خاطر حس وطن دوستی و بعدها به خاطر طعم و مزه اش محبوبیت بسیاری پیدا کرد و جز دسرهای پر فروش روسیه و در نهایت عموم مردم جهان شد.
در بسیاری از کشورها، شیرینی ناپلئون به عنوان یک شیرینی یا کیک چند لایه و در ژاپن به عنوان نوعی پای شناخته شده. شیرینی ناپلئونی یکی از پرمصرف ترین شیرینی ها در آفریقا خصوصا کشورهای مراکش، الجزایر و تونس است که به اسم میلفی یا لایه ای شناخته شده است.
شیرینی ناپلئونی در سایر کشورها به عنوان یک شیرینی خشک معرفی شده اما در ایران جز شیرینی های تر محسوب میشود.
ترکیبات خمیر شیرینی ناپلئونی
هرچند امروزه بسیاری از خانمهای هنرمند در منزل، شیرینی ناپلئونی با خمیر یوفکا تهیه میکنند اما در اصل شیرینی ناپلئونی قنادی با خمیر هزارلا تولید میشود.
خمیر هزار لا به صورت سنتی در مصر و روم باستان پخته میشد به این شکل که کره را در داخل خمیر آب قرار میگرفت. در مصر خمیر هزارلا پس از پخت به شکل لایه های نازک در می آمد و به عنوان شیرینی همراه غذا مصرف میشد.
خمیر هزار لای امروزی خاستگاه فرانسوی دارد و و از لایه های خمیر و مارگارین تشکیل میشود. مارگارین به خمیر بافت مومی شکل میدهد.
آردی که برای تولید خمیرهزارلا استفاده میشود ترکیب نسبی از آرد قنادی و آرد نان بدون سبوس است. توجه داشته باشید هرچه نسبت آرد نان بیشتر باشد، خمیر شما خوش طعم تر و خوش عطر تر خواهد بود.
در ایران خمیر هزارلا به نام خمیر هزاربرگ با خمیر ورقه ای شناخته میشود و علاوه بر ناپلئونی، شیرینی زبان، پاپیونی و دانمارکی را نیز با آن طبخ میکنند.
شیرینی ناپلئونی خانگی یا شیرینی ناپلئونی قنادی
هرچند به راحتی میتوانید شیرینی ناپلئونی با خمیر یوفکا و یا شیرینی ناپلئونی با خمیر هزارلا را در منزل تهیه کنید، اما اگر شما جز آن دسته از کسانی هستید که وقت کافی برای پخت آن ندارید میتوانید به راحتی از قنادی های معتبر، شیرینی ناپلئونی تازه و با کیفیت را تهیه کنید.
ناتلی از قنادی های بنام و معتبر برای خرید یک شیرینی ناپلئونی تازه و خوشمزه است.برای خرید آنلاین میتوانید اینجا کلیک کنید.
بد نیست بدانید که هر هر عدد شیرینی ناپلئونی متوسط، بین 250 تا 300 کالری دارد. با این حساب شیرینی محبوبی است که به راحتی نمیتوان از آن گذشت و ارزش شکستن رژیم غذایی در یک مهمانی را دارد.
چند مدل شیرینی ناپلئونی در بازار موجود است؟
تنوع شیرینی ناپلئونی در سطح جهانی، چه به لحاظ شکل و طرح ظاهری و چه لحاظ فیلینگ و خامه لایه ای آن بسیار متنوع است. اما شکل اصلی و امروزی آن در سطح بین الملل همان مدلی است که ما در اکثر قنادی های ایران میبینیم و شاید فقط به لحاظ تزئین روی آن متفاوت بنظر برسد.
شیرینی ناپلئونی در کافه ها
تهران، بخصوص در زمان پهلوی یکی از مراکز نمونه تولید شیرینی در سطح کشور بود و شیرینی، جزیی از سوغاتی های پایتخت محسوب میشد.در آن زمان که کافی شاپ ها هنوز هویت امروزی را در بین مردم نداشت، کافه قنادی ها پاتوق مردم برای یک دورهمی کپ و گفتگو یا قرار های دو نفره به شمار میرفت.
بیشتر این کافه قنادی ها توسط اقلیت های ارمنی و تعداد کمتری را قنادان ایرانی اداره میشد که عموما یک شیرینی فرانسوی ناپلئونی را همراه با یک فنجان قهوه سرو میکردند. بدین صورت شیرینی ناپلئونی از گذشته های دور به یک دسر محبوب کافه قنادی ها تبدیل شد.
بسیاری از کافه قنادی های قدیمی، امروزه به هر دلیلی تعطیل شده اند اما کافه قنادی های ناتلی با تجربه و سابقه دیرین خود هنوز بهترین شیرینی ناپلئونی قنادی را تولید میکند. مشتریان وفادار ناتلی ثابت کردند که همچنان شیرینی درجه یک با کیفیت ثابت قدیمی اش همچنان عرضه میشود و شما میتوانید به راحتی در کنار فنجان قهوه یا کاپوچینوی خود یک شیرینی تازه و خوشمزه ناپلئونی را داشته باشید.
چگونه یک شیرینی ناپلئونی خوشمزه را بخوریم؟
شاید به نظر این سوال خنده دار به نظر برسد اما برای خیلی از افراد سوال جالب و مهمی است.
خوردن شیرینی ناپلئونی به خاطر وجود خورده های ریز رویه شیرینی، پودر قند زیاد روی آن یا سرریز شدن خامه از لای خمیر شیرینی در هنگام برش یا گاز زدن، سخت به نظر میرسد. به طوری که برخی از افراد به همین دلیل از خوردن آن اجتناب میکنند.
هرچند لذت طعم آن عموما مانع از مقاومت شما در برابر نخوردن آن خواهد شد اما لازم است به چند نکته توجه داشته باشید:
هرگز با این شیرینی مثل نان خامه ای و با ارامش رفتار نکنید.
به نظر میرسد خوردن شیرینی ناپلئونی، زمانی که تنها هستید و یا جمع دوستان و اقوام صمیمی بسیار راحت تر است.
با اعتماد بنفس کامل با شیرینی خود ارتباط برقرار کنید.
روش خوردن شیرینی ناپلئونی
ابتدا شیرینی را درون بشقاب گذاشته. یک طرف شیرینی را به وسیله چنگال نگهدارید و از طرف دیگر شیرینی به اندازه حجم گنجایش دهانتان، با کارد تیز آن را به قطعات کوچکتر تقسیم کنید.
توجه داشته باشید باید از بالا این کار را انجان دهید. آرامش در هنگام برش زدن باعث میشود لایه های نان شیرینی به واسطه خامه مابینشان جابجا شوند و حتی خامه از اطراف شیرینی سرریز شود و نظم شیرینی به هم بریزد.
بعد از این تقسیم بندی میتوانید هم قطعه را با چنگال برداشته. یک ضربه ارام به دیواره ی بشقاب بزنید تا خرده های سست و اضافه بریزد و سپس به راحتی نوش جان کنید.